Nyheter Arkiv

För dig som ska flytta den 1 December.

För dig som ska flytta den 1 December.

Detta månadsskifte infaller på en Lördag. Det betyder att nycklarna ska lämnas in senast klockan 12 nästkommande vardag, alltså måndagen den 3 december. Öppettider 09:30 – 12.00

För dig som ska flytta in: Nyckelutlämning sker den 3 december mellan klockan 13.00 – 16.00.

VIKTIGT! Den 29 - 30 november håller Bobutiken stängt. Nyckelinlämning vid dessa datum kan endast ske till vår brevlåda, märk nycklarna med adress, helst i ett kuvert.

 

Projektledare sökes

Projektledare sökes

Allbohus söker en ny projektledare med inriktning mot förvaltning. 

För att läsa mer om tjänsen samt ansöka klicka på följande länk:

Läs mer här.

Lokalvårdare till Alvesta och Vislanda

Lokalvårdare till Alvesta och Vislanda

Allbohus söker just nu två lokalvårdare till Alvesta samt till Vislanda.

För att läsa mer om tjänsterna samt ansöka klicka på följande länk:

Läs mer här.

Stängt för besök

Stängt för besök

Tisdagen den 6 november är det stängt i Bobutiken

Felanmälan går bra att göra som vanligt på www.allbohus.se eller på telefon 0472-14515 på våra vanliga telefontider kl. 9.30-12 och 13-14.30

Välkomna åter onsdagen den 7 november

Ändrade öppettider

Ändrade öppettider

På Alla helgonsafton fredag den 2 november

                 har vi öppet kl. 9.30-12.

                         Välkomna!

 

Allbohus söker reparatör

Allbohus söker reparatör

Är du reparatör och vill ha ett varierat och spännande jobb? Då kan AllboHus erbjuda dig ett utvecklande arbete med kunden i fokus i ett bolag med kompetenta medarbetare och god stämning. Hos oss blir du en del av ett trivsamt gäng där ansvarstagande, förtroende och glädje präglar arbetsdagen.

Du ska ha fastighetsskötarutbildning eller motsvarande, samt gärna några års erfarenhet. Erfarenhet av arbete med el är meriterande. För att läsa mer om tjänsten samt ansöka gå in på följande länk: Läs mer här.

Sista ansökningsdag är 2018-11-05

Värme i lägenheten

Värme i lägenheten

Vad säger lagen om värme i lägenheter?

Folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (FoHMFS 2014:17) anger att gränsen för sanitär olägenhet vid enkel mätning är lufttemperatur under 18°C och över 28°C. De allmänna råden gäller inte vid extrema väderförhållanden. I dessa allmänna råd ges rekommendationer för tillämpningen av 9 kap. 3 § och 26 kap. 19 § miljöbalken (1998:808) vad gäller temperaturer inomhus. Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet bör vara mellan 20°C och 23°C. Temperaturen ska aldrig vara lägre än 18°C, och inte varmare än 28°C på sommaren.

Vad säger hyresgästföreningen om värme i lägenheter?

Hyresgästföreningen följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.


Hur ser AllboHus riktlinjer ut avseende termiskt rumsklimat (temperaturen i lägenheten)?

AllboHus riktlinjer avseende lufttemperatur inomhus anvisar 21°C som målsättning under uppvärmningssäsongen. En generell rumstemperatur på ca 21°C förutsätter att den är korrekt möblerad och att såväl byggnaden som värme- och ventilationsanläggningen är i fullgod kondition. Det är av miljöskäl, som AllboHus värmer lägenheterna till som högst 21°C. Varje grad varmare vi har inomhus ökar förbrukningen av energi med 5 procent och bidrar till en negativ klimatpåverkan. Under riktigt kalla vintrar eller köldknäppar kan du tillfälligt få acceptera lägre temperaturer än Folkhälsomyndighetens rekommendation om 20°C.


Vilken temperatur ska jag ha i lägenheten?

Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i en lägenhet minst bör vara 20°C men AllboHus målsättning är runt 21°C.


När sätter AllboHus på värmen i husen?

När det blir kallt ute går värmen på automatiskt. Ju kallare det är ute desto varmare vatten skickas ut till elementen, om behov finns. Under sommaren kan innetemperaturen ligga upp emot 25-28°C. På hösten när temperaturen sjunker till ca 21°C kan det upplevas som kallt i lägenheten för du upplever en värmeförändring. Värmen startas succesivt vilket innebär att temperaturen på elementen kan ligga på 24-28°C. En människohand har en temperatur på ungefär 30 grader. Om elementet inte är varmare än handen upplever vi att det inte kommer värme från det, men det gör det. En kan lätt tro att något är fel, men det viktigaste är att lufttemperaturen i lägenheten är 20-21°C.


Varför är mitt element kallt ibland?

På elementet sitter en termostatventil som känner av temperaturen i lägenheten. När termostaten känner av att det är ca 21°C i rummet, stänger den av vattenflödet genom elementet. Efter ett tag så svalnar elementet av till samma temperatur som det är i rummet. Det är därför som en ibland kan känna att elementet är kallt trots att det är minus grader ute. När sedan temperaturen i rummet sjunker under 21°C så öppnar termostaten igen. På så sätt håller vi en jämn temperatur inne. Det är alltså inte säkert att ditt element alltid är varmt, ens under vintern.


Hur ska värmen vara fördelad på elementen?

Är elementet kallt nedtill men varmt upptill? Det är helt i sin ordning. Det varma vattnet strömmar in upptill, ger ifrån sig värme och strömmar ut nedtill för att åter värmas upp. Är elementet varmare nedtill och kallare upptill? Då kan det vara luft i elementet som hindrar det varma vattnet från att cirkulera. Gör då en felanmälan.


Om jag ändå fryser trots att lufttemperaturen är rätt?

Det är viktigt att klä sig efter temperatur. Då många av våra hus är äldre och har ett omordernare klimatskal är upplevelsetemperaturen lägre än vad termometern visar. Känner du dig frusen tar du på dig en tröja och ett par sockar. Clo-är en måttenhet för hur värmande kläder är. Vanlig inomhusklädsel vintertid har 1,0 clo, medan sommarklädsel har 0,6 clo. Att vara naken motsvarar 0 clo. Eftersom den mesta energin lämnar vår kropp genom huden så spelar det stor roll vilka kläder du har på dig inomhus. Kläderna producerar inte själv någon värme, med de hindrar värmen från att lämna kroppen. Med hjälp av Clo (Clothes) kan du räkna ut hur mycket kläder du behöver för att det ska kännas bra beroende på hur varmt eller kallt det är. Om du upplever att ca 21 grader är för kallt så kan det bero på att du inte har tillräckligt mycket kläder på dig. Sedan så spelar även aktivitetsnivå, lufthastigheten och luftens fukthalt roll. För att uppleva det behagligt inomhus kan kläder motsvarande 1,0 clo behövas. Det motsvarar en person med underkläder (0,05 clo),strumpor (0,05 clo), en t-shirt (0,10 clo), skjorta med lång ärm (0,25 clo), tröja (0,30 clo) och långbyxor (0,30 clo).


Hur möblerar jag för att få varmare?

Om det är kallt i lägenheten kan det faktiskt bero på hur en möblerar sin lägenhet. Det är mycket viktigt att inte ställa soffor, hyllor mm tätt intill elementet så att värmen inte kan spridas ut i rummet. Tjocka gardiner som hänger framför termostaten påverkar dess funktion då den inte känner av rätt rumstemperatur och stänger av värmen till elementet för tidigt. En ska heller inte klä in elementen med ”elementskydd”, för då stängs värmen in.


Varför ska friskluftsventilerna vara öppna?

Under höst och vinter tillbringar vi oftast mer tid i bostaden än under sommartid, varför det blir än viktigare med ett behagligt inomhusklimat. Men trilla inte i fallgropen att stänga igen tilluftsventiler i tron att det då blir varmare. Det enda som händer är att luften i lägenheten blir dålig, instängd och att du kan få in ovälkomna lukter som matos och röklukt från er granne. Ventilen ska alltid stå lite öppen, även på vintern. En ska inte täta ventilerna och hindra luften att komma in. Då sätts ventilationssystemet ur spel. Luften som kommer in är viktig för att du ska få ett bra inomhusklimat och dessutom hjälper luften till att sprida värmen från elementet ut i rummet. Den använda luften försvinner sedan ut i köket och badrummet där den sugs ut. För att få ett fräscht inomhusklimat är det lika viktigt att få in ny luft som att få ut gammal.


Kan jag vädra min lägenhet på vintern?

Ja, och det är bra att göra det ibland. Men se till att inte fönster står öppna under en längre tid. Vädra istället ordentligt en kort stund. Det händer tyvärr allt för ofta att vi kommer hem till hyresgäster som klagar på att det är kallt, vi kan då bara konstatera att en vädrat på fel sätt och för länge. Därför är lägenheten kall.


Varför är min lägenhet så varm på sommaren?

På sommaren om det är mycket varmt ute, är rekommendationen att ha fönster, persienner, gardiner och balkongdörr stängda på dagen och vädra sin lägenhet på natten när det är svalare ute. Den temperatur som är ute kommer efter en tid in genom väggar, fönster och via ventilationen, vi får speciellt problem vid värmeböljor när temperaturen inte sjunker på nätterna och ligger kvar på ca 20 grader. Det skall inte vara varmare än 28 grader på sommaren inomhus om du följt AllboHus råd. Detta gäller inte vid extrema väderförhållanden, enligt folkhälsomyndighetens allmänna råd om temperatur inomhus (FoHMFS 2014:17)


Det är kallt ute och mitt element är kallt?

Kontrollera att termostaten står i öppet läge dvs. att den inte är nervriden. Om inte; Vrid på termostaten några gånger och känn sedan om du märker någon skillnad på elementet. Röret från golvet till elementet värms upp först. Känn med handen på röret. Om det inte blir varmare på 5-10 minuter bör du kontakta AllboHus


Hur arbetar AllboHus med kalla lägenheter?

Vi mäter lufttemperaturen i er lägenhet, enligt de riktlinjer som finns. Vid misstanke om värmebortfall placerar vi en dosa mitt i lägenheten på ca en meters höjd som mäter temperaturen under ett tidsintervall. Vi får då fram en kurva på temperaturnivå och temperaturskillnader under dygnet.

Utbildningsdag den 16 Oktober

Utbildningsdag den 16 Oktober

Telefon och Bobutik håller stängt under Tisdagen den 16 Oktober.

Välkomna igen Onsdagen den 17 Oktober!

Controller

Controller

Är du vår nya Controller? 
Hos oss blir du en del av ett härligt gäng som tillsammans arbetar med att ge kvalificerat ekonomiskt stöd som bidrar till utveckling av hela AllboHus verksamhet. Vi söker dig som har flerårig erfarenhet av att arbeta som ekonom/controller, gärna inom fastighetsbranschen. Du kommer att vara specialist inom vissa ekonomiska frågor, det är därför viktigt att du är serviceinriktad och stimuleras av att stötta våra verksamheter på bästa sätt. Du trivs med att arbeta självständigt med varierande arbetsuppgifter och är driven samtidigt som du har god förmåga till samarbete. Läs mer här.

Ansökan sänds till ansokan@allbohus.se senast den 22/10 2018.
 

Välkommen!

 

Kommunikatör till vår kundavdelning

Kommunikatör till vår kundavdelning

AllboHus Fastighets AB är ett kommunalägt fastighetsbolag som äger och förvaltar bostäder och lokaler på flera orter i Alvesta kommun. I vårt bestånd har vi ca1850 lägenheter samt ca118 000 kvm lokaler.

Vi har ett varierat utbud av lägenheter med tonvikt på bostadshus byggda under 60- och 70-talet. Våra lokaler har stor bredd och sträcker sig från skolor och äldreboende till butiker och restauranger.

Kommunikatör

Vi söker dig som trivs med varierande arbetsuppgifter, är kreativ och kommer med nya idéer som du också kan förverkliga. Vad gäller kommunikationsstrukturen är vi i en uppbyggnadsfas och vi behöver därför en person som vill vara med på vår resa och bidra till vår utveckling.

Tjänsten

Som kommunikatör är din funktion viktig för att upprätta och bibehålla en bra kommunikation internt såväl som externt.  Hos oss får du nästan 100 nya, trevliga kollegor som jobbar inom olika yrkesgrupper.

I arbetet kommer du arbeta med vår webb, vårt intranät, sociala medier, trycksaker, mallar och vara ett stöd i kommunikationsfrågor för våra medarbetare.

Du arbetar brett med kommunikationen, både digitalt och tryckt. Du ingår i Kundteamet som består av kundservice, uthyrning, bovärdar och bosociala frågor. Du kommer också ta emot och hjälpa kunder både via telefon, digitalt samt direkt i vår kundtjänst. Du kommer projektleda egna projekt och kundaktiviteter.

Kvalifikationer

Vi tror att du har ett utpräglat strategiskt tänk och kan se och förstå sambandet mellan AllboHus varumärke och hur kommunikationen är avgörande för att vår organisation ska leva upp till varumärket.

Du ska också se och förstå hur planeringen i sin helhet bidrar till att skapa behov och möjligheter till kommunikation.

För att vara framgångsrik ska du också vara ansvarstagande, lösningsorienterad, kommunikativ samt strukturerad i ditt arbetssätt. Din förmåga att samarbeta kommer att värdesättas, men du arbetar lika bra självständigt som i grupp. Erfarenhet från liknande arbete är meriterande.

Erfarenhet av tidigare arbete inom kommunikation eller högskoleutbildning inom området eller annan utbildning som anses likvärdig.

Erfarenhet av varierat kommunikationsarbete.

Övriga kunskaper och färdigheter

Goda kunskaper i InDesign eller motsvarande och i Officepaketet. Kunskaper i texthantering och kommunikationsplanering.
Du bör också ha goda kunskaper i WCAG och tillgänglighetskrav på webb, GDPR, användarvänlighet och digital utveckling och kommunikation.

Kunskaper i att hantera foto och rörlig bild är meriterande.

Vi lägger stor vikt vid dina teoretiska kunskaper men de personliga egenskaperna är minst lika betydelsefulla.

Språkkunskaper

Goda kunskaper i svenska språket, mycket god förmåga att uttrycka sig i skrift och tal.

Flerspråkighet är meriterande.

B-körkort krävs.

Anställningsform/Lön

Tillsvidareanställning heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Individuell månadslön.

Placeringsort Alvesta.

Ansökan

Urval sker löpande. Vänta därför inte med din ansökan. Ansökan märkt med ”Kommunikatör” sänds till ansokan@allbohus.se senast den 15 oktober 2018. Ansökan ska innehålla personligt brev och CV.

Kontakta oss gärna.

Kundchef, Caroline Fagerström 0472-150 53
Personalchef, Kristina Petersson tel. 0472-154 39
Facklig företrädare för Vision, Miriam Sjödén Fransson tel. 0472-15443.

Hittaut 2018

Hittaut 2018

Stor jubileumstävling med prisregn!

Upplev Alvesta kommun och AllboHus bostadsområden med kartan i hand, utmana dig själv och dina vänner. Leta checkpoints, tävla och vinn.
Med kartan i hand är du redo för att anta årets utmaning. Men anledning av sitt 70-årsjubileum har AllboHus med hjälp av Alvesta SOK placerat ut 50 checkpoints på olika platser runt om i kommunen.

Du kan välja mellan att hämta en karta hos AllboHus, på kommunhuset eller använda dig av karta via app.

För den digitala kartan använder du hittaut-appen för IOS och Android, som ger registrerade användare möjligheten att få kartan i mobiltelefonen samtidigt som registreringen underlättas på plats vid checkpointsen. Gå in på www.hittaut.nu – välj Alvesta. Skriv in ditt namn, gatuadress och postnummer samt klicka i ”Företag” – AllboHus. Då är du automatiskt med i AllboHus egen utlottning av priser. Det blir stort prisregn, hela 70 priser lottas ut.

Utöver detta släpps ytterligare 20 nya checkpoints i augusti Totalt finns 70 checkpoints när säsongen är slut. Varje månad finns fina priser att vinna, tar du alla är du med i utlottningen av en fin middag för två.

Aktiviteten pågår från 26 maj – 31 oktober.

PS: Glöm inte att gilla och dela detta inlägg!

https://www.orientering.se/provapaaktivite…/hittaut/alvesta/

Hurra! Vi fyller 70 år och vill fira det med dig!

Hurra! Vi fyller 70 år och vill fira det med dig!

Vi är oerhört stolta över att ha funnits och verkat i Alvesta kommun i hela 70 år! Vi är jublande glada över vår ålder och vill därför bjuda in till spännande aktiviteter under 2018. Håll utkik på webbsidan, Facebook och i vår kundtidning för mer information.  

1948 – ett år att lägga på minnet
Förutom att Stiftelsen Hjorthagen (nuvarande AllboHus Fastighets AB) bildades 1948 bjöd året även på en del andra premiärer. Företaget Findus lanserade barnmat på burk och det första numret av Kalle Anka & co kommer ut i Sverige. På 40-talet kunde du för första gången i Sverige köpa penicillin på apotek. Du kunde också köpa importerade nylonstrumpor i välsorterade butiker.

2018 – ett händelserikt år
Sjuttio år måste firas! Vi kommer att bjuda in våra hyresgäster till festligheter och event under året. På webben (Facebook och hemsida) och i vår hyresgästtidning kommer vi att informera om vad.

I övrigt fortsätter vi som vanligt att förvalta och framför allt utveckla bostads- och lokalmarknaden i Alvesta Kommun

Varma hälsningar från en väldigt pigg 70-åring.

Gamla Hemmakväll

Gamla Hemmakväll

Family House öppnar butik på Storgatan

Family House kommer till centrala Alvesta. Klädföretaget är nu klart som den nya hyresgästen mitt på Storgatan i den lokal som Hemmakväll tidigare hyrde.

– Äntligen, säger Christopher Kristensen, vd för Family House.

 

Många gånger om genom åren har det spekulerats om att Family House ska öppna butik på Storgatan i Alvesta. Intresset har också funnits hos Christopher Kristensen men rätt lokal har inte varit vakant förrän nu.

– Jag har hållit utkik efter en centralt belägen lokal, men aldrig hittat ett tillräckligt bra läge, säger Kristensen.

 

Family House är en butikskedja för hela familjen med kläder, skor och andra accessoarer. Det är ett familjeföretag som öppnade sin första butik i Småland 2006.

Konceptet är anpassat till mindre orter och Family House öppnar butiker där utbudet är litet och behovet är stort, d v s där de större mest kända kedjorna valt att inte etablera sig. Syftet har varit att lyckas täcka behovet på hemmaplan så att ortsbefolkningen inte behöver ta sig till närliggande större stad.

Sortimentet - som består av över 50 st olika varumärken - innehåller allt från baby – och barnkläder, mode till tjej och kille, dam – och herrkläder, ett brett urval bas – och underkläder, skor, smycken och accessoarer. En viktig grund för företaget är att alltid ligga lågt i pris utan att tumma på kvalitén. Family House jobbar ständigt med att komplettera och förbättra sitt sortiment med nya varumärken.

Family House är den butik som stått högst upp på Alvestabornas önskelista om etablering på Storgatan och den önskningen går nu i uppfyllelse.

Family House tillträder lokalen den 1 september 2018 och planerar att öppna sin nya butik under september-oktober.

 

Kontakt Christopher Kristensen: 0472-617023, ck@familyhouse.nu

 

Röda och gröna påsar

Röda och gröna påsar

Allbohus har påbörjat utdelning av röda påsar för restavfall som du kommer få inom kort, om du inte redan fått. Parallellt med utdelningen av röda påsar börjar vi även dela ut gröna påsar. Utdelningen av gröna påsar för matavfall kommer ske i lite olika takt och i vissa fall följas av lite olika informations kampanjer. För den som vill ha gröna påsar redan nu finns det att hämta i vår reception på storgatan 15 A, Alvesta eller så går det att beställa via felanmälan 0472-145 15 för hemleverans.

Vad ska jag slänga i den gröna påsen?
För att systemet ska fungera är det viktigt att endast slänga matrester i den gröna påsen. Det kan vara matrester som blivit kvar på tallriken, mat som har blivit för gammal och sådant som blir över när du tillagar mat som exempelvis potatisskal, äggskal, matfett, kött- och fiskben eller kaffesump.

Var ska den gröna påsen slängas?
När den gröna påsen är full knyter du en dubbelknut, precis som med de andra soppåsarna. Sedan slänger du den i den vanliga soptunnan.

OBS! Allt i soptunnan ska ligga i plastpåse med dubbelknut. Varför är det viktigt? 
Allt du slänger i soptunnan, även det som inte är matrester, ska vara förpackat i plastpåse med dubbelknut. Dubbelknuten är viktig för att förhindra att påsen öppnas och att lösa föremål hamnar i soptunnan. Lösa föremål ställer till problem i sorteringsanläggningen och då kommer matresterna inte till nytta som biogas.

Viktigt om försäljare som besöker hushåll

Viktigt om försäljare som besöker hushåll

AllboHus kommer aldrig oanmälda

Vi har fått kännedom om att olika försäljare besöker hushåll och knackar dörr för att sälja säkerhetsutrustning eller liknande till lägenheten. AllboHus skickar aldrig ut försäljare eller godkänner att ett företag skall få skicka försäljare till våra bostadsområden.

Så här jobbar vi på AllboHus:

 • Vi kommer aldrig oannonserade. Om vi skall komma till er lägenhet informerar vi alltid i god tid innan om när vi kommer och om vilket arbete som skall utföras i lägenheten så att ni har möjligheten att vara hemma om så önskas.
 • Vi bär alltid klädsel med AllboHus logotype.
 • Vi kan alltid legitimera oss via ID06. Ni kan alltid begära att få se giltig legitimation i samband med våra besök

Om ni har fått besök av försäljare i ert hem och misstänker att det handlar om bedrägeri kontakta Polisen på telefon 114 14

Extremvärme

Extremvärme

Sommarvärmen påverkar oss alla och hus och lägenheter blir varmare än vad vi är vana vid. För att hjälpa till kommer här våra bästa tips på hur du får lägenheten svalare.

 • Dra för gardiner på dagen och öppna fönstret på natten för att hålla lägenheten sval.
 • Stäng ute solen genom att dra för persienner, rullgardiner eller gardiner. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.
 • För att få in svalare luft behöver du ha fönstren stängda när uteluften är varmare än luften inne. Öppna fönstren på natten när uteluften är svalare än inneluften.
 • Försök att ordna korsdrag när temperaturen ute är lägre än inne. Öppna fönster i två rum för att få luften att röra sig mellan dem.
 • Prova att fukta ett lakan med vatten och hänga det för ett öppet fönster för att kyla ner luften som passerar.
 • Om du har en bordsfläkt placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.
 • Stäng av apparater som utstrålar värme
 • Stäng av och dra ur apparater i stand-by lägen till exempel datorer, TV, stereo, lågvoltshalogenlampor med mera.
 • Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken.
 • Torktumlare utstrålar mycket värme, har du bra ventilation så häng tvätten inomhus så tas värme ur luften för att torka tvätten.
 • Frys petflaskor med vatten och placera sedan framför bordsfläkten för kallare luftdrag. Tänk på att kondens bildas på flaskorna så placera en tallrik/bricka under.

 

Ny Projektledare

Ny Projektledare

Just ny söker vi en ny Projektledare till AllboHus.

 

 

Öppet kl 15 till 16

Öppet kl 15 till 16

Idag, Onsdagen den 5 September, öppnar vi först klockan 15 pga utbildning.

Ni är välkomna mellan kl 15 och 16

Utbildningsdag och Nationaldag

Utbildningsdag och Nationaldag

Tisdagen den 5 juni har Bobutiken stängt
pg a utbildning.
Akuta felanmälningar kan göras via telefon kl.9.30-12.
Vi har öppet som vanligt igen den 7 juni efter Nationaldagen.

Ny VD till Allbohus

Ny VD till Allbohus

Just ny söker vi en ny VD till AllboHus.

I denna rekryteringen samarbetar vi med rekryteringsföretaget Högström & co.

Läs mer om tjänsten och ansök via bifogad länk https://p1search.hogstrom-co.se/assignment.php?id=1737#top

 

Lokalvårdare sökes till Moheda

Lokalvårdare sökes till Moheda

AllboHus söker en lokalvårdare till Serviceavdelningen i Moheda. Arbetstiden är vardagar kl. 06.00-12.30 (75%) Körkort klass B. Tidigare erfarenhet från arbete med lokalvård är inget krav men en merit.

Ansökan som ska innehålla personligt brev och CV skickas till ansokan@allbohus.se senast den 26/8.

För frågor om tjänsten kontaktas Servicechef, Stefan Fransson 0472-150 61.

Annonsen finns på vår hemsida och Facebook
Hjälp oss gärna att sprida den.

Välkommen med din ansökan senast den 26/8.

 

Lokalvårdare till Grimslöv

Lokalvårdare till Grimslöv

AllboHus söker en lokalvårdare till Serviceavdelningen till i huvudsak Skatelövsskolan i Grimslöv och förskolan Backen i Torsås By. Arbetstiden är vardagar kl 06.00 - 12.00. Placeringsort är Grimslöv. Körkort klass B och tillgång till egen bil är ett krav. Tidigare erfarenhet från arbete med lokalvård är inget krav men en merit.

Ansökan som ska innehålla brev och CV skickas till ansokan@allbohus.se senast den 31/5. För frågor om tjänsten kontakta Servicechef Stefan Fransson på 0472-15061.

Annonsen finns på vår hemsida, Facebook samt på Platsbanken. Hjälp oss gärna att sprida dem.

Välkommen med din ansökan senast den 31/5.

Viktig information angående Fjärrvärmeavstängning i Östra Alvesta!

Viktig information angående Fjärrvärmeavstängning i Östra Alvesta!

Alvesta Energi kommer att utföra servicearbeten på fjärrvärmenätet i Östra Alvesta. Fjärrvärmen kommer under arbetet att vara avstängd till vissa fastigheter under Tisdagen den 12 juni. 2018 mellan kl.08:00 t.o.m. 12:00. Utöver detta kan mindre störningar förekomma i hela nätet under dagen.

Berörda områden är: Högalundsvägen/Ekelundsvägen/Spåningslanda vägen/Furulundsvägen/Lunnagårdsvägen/Nybolundsvägen/Åsenlundsvägen/Rosenlundsvägen/Vintervägen/Mältarevägen

Vid eventuella frågor vänligen kontakta kundtjänst på Alvesta Energi för ytterligare information.

Tel:0472-150 38

 

Sommartider för Bobutiken

Sommartider för Bobutiken

25 juni – 10 augusti

Öppet för besök kl. 9.30-12.00

Telefontider som vanligt kl. 9.30-14.30 (lunchstängt kl. 12-13)

Måndag 2 juli öppet kl. 9.30-16.00

(lunchstängt kl. 12-13)

Onsdag 1 augusti öppet kl. 9.30-16.00 (lunchstängt kl. 12-13)

TREVLIG SOMMAR önskar Allbohus

 

Öppettiderna under midsommar

Öppettiderna under midsommar

Torsdag den 21 juni

har Bobutiken

öppet kl. 9.30 – 12.00

Välkomna åter måndag 25/6 kl. 9.30

AllboHus önskar

trevlig midsommar

 

Vårtips – vädra snabbt och intensivt

Vårtips – vädra snabbt och intensivt

Bra inomhusluft är viktigt för att vi ska må bra och nu när våren är här är det skönt att släppa in solens strålar och den friska luften. Det bästa du kan göra är att vädra snabbt och intensivt - låt inte förnstret stå öppet för länge då temperaturen växlar och det kan ta tid att få upp inomhustemperaturen igen. God ventilation är också viktigt för ett bra inomhusklimat så se till att luften kan cirkulera och täpp inte för några ventiler. 

VD AllboHus

VD AllboHus

Magnus Fransson, VD för AllboHus Fasighets AB meddelar att han lämnar sin tjänst

Magnus Fransson har fått en ny tjänst och kommer att lämna VD posten för ett av kommunens viktigaste bolag. Magnus tillträdde tjänsten i december 2012 och är nu redo för en ny utmaning.

– Jag har under mina år på AllboHus trivts väldigt bra, både med mina kollegor, min styrelse och med övriga samarbetsparter. Jag lämnar AllboHus med stolthet och övertygad om att bolaget kommer fortsätta den positiva utvecklingsprocess som vi är mitt uppe i, säger Magnus Fransson, VD AllboHus Fastighets AB.

– Samtidigt som jag önskar Magnus lycka till är det tråkigt att han försvinner från AllboHus. Vi kommer att sakna honom då han har betytt mycket för bolagets positiva utveckling, säger Tommy Mases Styrelseordförande för AllboHus Fastighets AB.

Bostadsbolagets vice VD Peter Thörnblad kommer att gå in som tillförordnad VD och stöttas av Magnus Fransson tills han tillträder sin nya tjänst. Vad Magnus kommer att göra framöver, kommer att offentliggöras inom en snar framtid. Rekrytering av en ny VD kommer att påbörjas omgående.

AllboHus Fastighets AB är ett allmännyttigt bostadsbolag som ägs av Alvesta kommun. AllboHus grundads 1948 med ambition att hyra ut lägenheter och lokaler i Alvesta kommun. Bolaget har cirka 100 anställda och äger och förvaltar cirka 1900 lägenheter och 200 lokaler, belägna i nästan alla tätorter i kommunen.

Kontaktinformation
Tommy Mases, telefon. 070 - 636 91 46
Magnus Fransson, telefon. 0472 - 150 50
Peter Thörnblad, telefon. 0472 - 150 51
Jonas Tenje, kommunikatör, telefon. 0472 – 151 92

 

Sopsortering: Röda och gröna påsar

Sopsortering: Röda och gröna påsar

Allbohus har påbörjat utdelningen av röda och gröna påsar. Gröna påsar finns även att hämta i receptionen nu.
De gröna påsarna är till för matavfall som skal, köttben, kaffesump och gammal mat. Röda påsar är för restavfall.
OBS. Tänk på att knyta en ordentlig dubbelknut så att innehållet i påsen inte läcker ut.

Vi söker Lokalvårdare till Vislanda och Alvesta!

Vi söker Lokalvårdare till Vislanda och Alvesta!

Vi behöver förstärka vårt team i Vislanda med en Lokalvårdare.
Tjänsten är 6 mån vikariat på 100% med möjlighet till förlängning. B- körkort är ett krav.
Vi behöver även 2 vik. Lokalvårdare till Alvesta. Tjänsterna är 6 mån vik. på 68,7 % med möjlighet till förlängning.
Körkort är ett krav.
Intresserade tar kontakt med Servicechef, Stefan Fransson genom att så snart som möjligt och senast den 5/4 skicka in personligt brev och CV med kontaktuppgifter till stefan.fransson@allbohus.se.

 

Förhandling

Förhandling

Årets hyresförhandling är färdig, avtalet är ett två års avtal med 0,65% 2017 och 0,65% 2018.

Avtalet är från och med 2017-01-01

Överenskommelse om avveckling av asylboende i Alvesta

Överenskommelse om avveckling av asylboende i Alvesta

Migrationsverket och Allbohus Fastighets AB, kommunens bostadsbolag, har kommit överens om att succesivt avveckla Migrationsverkets 85 bostadslägenheter som idag används som asylboende på Rönnedal i Alvesta.


– Det känns bra att vi har kommit överens i frågan om asylboendet på Rönnedal, ett boende som enligt oss, inte använts som det var planerat och som inte varit optimalt, säger Per Ribacke, kommunalråd.

Överenskommelsen som fattats, innebär att inga nya asylsökande kommer att flytta in, men att de som bor där idag, i väntan på beslut i sina asylprocesser, kommer att bo kvar. Utflyttningen kommer att ske kontinuerligt och utflyttningen beräknas vara avslutad december 2018. Tidplanen kan dock komma att behöva justeras beroende på i vilken takt utflyttningen kan ske.

Det har pågått en dialog mellan Migrationsverket och Allbohus sedan våren 2017 och i ett pressmeddelande från kommunen 19 april kunde man läsa att ”Allbohus säger upp 85 hyresavtal med Migrationsverket”. Migrationsverket har enligt Allbohus hyrt lägenheter som använts på ett sätt de inte är avsedda för och detta har legat till grund för uppsägningen av hyreskontrakten.     

Överenskommelsen innebär att Migrationsverket nu formellt har accepterat AllboHus uppsägning av hyresavtalen, från april i år, med villkor att avvecklingen sker succesivt enligt nu överenskommen modell.

 – Det känns skönt att vi har lyckats nå en överenskommelse som bägge parter känner sig nöjda med, och som inte drabbar någon av de som idag bor i de uppsagda lägenheterna. Genom förhandlingar har vi kompromissat fram denna lösning och vi undviker nu en långdragen juridisk process, säger Magnus Fransson, VD Allbohus Fastighets AB.

– Nu börjar arbetet med att planera vad som ska hända med lägenheterna, men också planering av hur hela området ska se ut, och användas i framtiden.

– Vi har under 40 års tid samarbetat med Migrationsverket i asylfrågor och flyktingmottagande och kommer att fortsätta vår dialog med Migrationsverket om hur vi kan samverka i framtiden och hitta bra lösningar i asylfrågor och för flyktingmottagande, säger Per Ribacke, kommunalråd.  

Det pågår just nu även en dialog mellan AllboHus och Migrationsverket, om de lägenheter Migrationsverket hyr av AllboHus i Torpsbruk.


Kontaktinformation
Per Ribacke, kommunalråd, tfn: 0472 - 150 15
Magnus Fransson, VD Allbohus Fastighets AB, tfn: 0472 - 150 50
Jonas Tenje, kommunikatör, tfn: 0472 - 151 92

Pressmeddelande 19 april 2017

Pressmeddelande 19 april 2017

Allbohus säger upp 85 hyresavtal med Migrationsverket. 

Det är Migrationsverkets sätt att använda av lägenheterna som ligger till grund för uppsägningen. Det rör sig om 85 lägenheter i Alvesta som idag används som boende för asylsökande. Men Migrationsverkets nuvarande användningssätt innebär att de aktuella bostadslägenheterna inte uppfyller de höga brandskyddskrav som ställs på denna typ av boende Migrationsverket använder idag lägenheterna som genomgångsbostäder av vandrarhemskaraktär och inte som fasta bostäder. Lägenheterna förmedlas av Migrationsverket och det är de som beslutar vilka som ska bo tillsammans, inte de boende själva. Men så som avtalet ser ut, har Migrationsverket hyrt lägenheterna för att använda dem som hyresbostäder inom ramen för den lagstiftning och de villkor som gäller för vanliga bostadslägenheter och inget annat.
 

– Jag har förståelse för att Migrationsverket har behov av bostäder, men de som söker asyl ska naturligtvis bo bra och vid en nyligen genomförd brandtillsyn visade det sig att lägenheterna med nuvarande verksamhet inte uppfyller de säkerhets- och brandsskyddsregler som gäller för denna typ av boende. Brandskyddskraven är betydligt högre än för sedvanligt nyttjande av en bostadslägenhet. Utöver de krav räddningstjänsten ställer så har vi sedan tidigare fått betydligt hårdare krav på tekniskt brandskydd från vårt försäkringsbolag, säger Magnus Fransson, VD för Allbohus Fastighets AB.
 

För att uppfylla de krav räddningstjänsten och försäkringsgivaren kräver, skulle en omfattande ombyggnation vara nödvändig. Varje rum i lägenheten ska utgöra en egen brandcell, det behövs ett sprinklersystem och automatiskt brandlarm med en detektor i varje rum samt belysta utrymningsvägar. Att göra de förändringar som krävs skulle innebära omfattande ingrepp och leda till ökad risk för vattenskador och ett utökat underhåll.


- I förlängningen skulle det leda till att bostadslägenheterna i praktiken skulle bli något annat än bostadslägenheter. I skuggan av det som nu sker här, förstår vi att Migrationsverket samtidigt säger upp anläggningsboenden runt om i landet som rimligen uppfyller gällande brandskyddskrav, vilket kan tyckas märkligt, säger Magnus Fransson.  

– Att anpassa lägenheterna för att uppfylla gällande säkerhets- och brandskyddskrav är förenat med alltför stora förändringar av fastigheterna. Lägenheterna skulle avvika kraftigt från de sedvanliga hyresbostäder som det kommunala bostadsbolaget har som sin främsta uppgift att tillhandahålla. Därför säger vi upp hyresavtalen med Migrationsverket. Vi är även fortsättningsvis beredda att ta ansvar i asylmottagandet och vi vill gärna öppna upp för en dialog med Migrationsverket om på vilket sätt det kan ske, säger Thomas Haraldsson, kommunalråd

– Vi anser att staten bör ta ett större ansvar för hanteringen av asylmottagande. Vi vill ta vårt ansvar när det gäller asylmottagande, men vi måste följa befintlig lagstiftning. Vi vill ha en fortsatt bra dialog med Migrationsverket för att kunna hitta bra och hållbara lösningar för vårt asylmottagande, säger Per Ribacke, kommunalråd.


Kontaktinformation
Per Ribacke, kommunalråd, tfn: 0472 - 150 15
Thomas Haraldsson, kommunalråd, tfn: 0472 - 150 70
Magnus Fransson, VD Allbohus Fastighets AB, tfn: 0472 - 150 50
Tommy Mases, Ordförande Allbohus Fastighets AB, tfn: 070-636 91 46
Jonas Tenje, kommunikatör, tfn: 0472 - 151 92

Nya regler

Nya regler

Sedan 10/4 gäller nya regler kring spärrar, läs mer nedan

Sökanden samtidigt har fyra (4) aktuella intresseanmälningar hos AllboHus Fastighets AB

Spärren gäller intresseanmälningar som inte avser nyproducerade lägenheter. Spärren tas bort när sökanden avanmäler intresse för någon lägenhet eller om någon av de aktuella intresseanmälningarna inte leder till något erbjudande om visning

 Sökanden inte besvarat erbjudande av lägenhet vid tre tillfällen

Sökanden är skyldig att svara ja eller nej till erbjudande av lägenhet. Om sökanden underlåter att vid tre (3) tillfällen de senast tolv (12) mådnaderna besvara erbjudande om lägenhet, spärras anmälan under en tid om sex (6) månader från det att sökanden för tredje (3) gången underlåtit att besvara ett erbjudande om lägenhet.

Något i anmälan är felaktigt t.ex. ofullständiga uppgifter

Spärren tas bort när orsaken till felaktigheten är utredd eller de ofullständiga uppgifterna är kompletterade.

Sökanden tackat nej till erbjudande om visning av lägenhet, eller inte svarat på sådant erbjudande

Om sökande fem (5) gånger under en tolvmånadersperiod, tackar nej till erbjudande om lägenhet efter visning, spärras anmälan under en tid om sex (6) månader från det att sökanden för femte (5) gången svarat nej om lägenhet.

Sökanden har en oreglerad hyresskuld

Spärren tas bort när sökanden visat att hyresskulden är reglerad eller att uppgiften om hyresskulden är felaktig.

Sökanden bryter mot kö- och förmedlingsreglerna

Om sökanden bryter mot kö- och förmedlingsreglerna genom att t.ex. lämna oriktiga uppgifter för att erhålla lägenhet spärras anmälan under en tid om sex månader från det att det framkommit att sökanden brutit mot reglerna. Eventuell pågående förmedling av lägenhet avbryts då. 

Rönnedal

Rönnedal

Nu är arbetet igång med den nya multisportarenan som ska byggas på Rönnedal, en satsning från Allbohus och Boverket gemensamt. Multisportarenan och utegymmet byggs först och därefter scen och lekplats. Det kommer också att skapas nya mötesplatser med bord och bänkar. Någon gång i början av juni beräknas projektet vara klart.

Brandvarnare

Brandvarnare

Testa din brandvarnare!

Dags att kontrollera din brandvarnare? Tag som vana att göra det med jämna mellanrum.  Håll in testknappen. Om det inte piper i brandvarnaren när du hållt  testknappen intryckt i 5 sekunder är batteriet slut och måste bytas. Batteriet är 9 volts batteri som finns att köpa i dagligvaruhandeln. Om du inte kan testa eller byta batteri själv kanske du kan be en granne, anhörig eller våra bovärdar.

                                                                              Brandvarnaren är en billig livförsäkring. Se till att den fungerar och glöm inte släcka ljusen!

 

Utemiljöprojektet Rönnedal

Utemiljöprojektet Rönnedal

Bakgrund

Allbohus har fått medel från Boverket för att göra utemiljön attraktivare och trivsammare på området Rönnedal.
 Totalt 3 000 000 kr kommer att satsas i projektet.

Genomförande

Allbohus önskar genom delaktighet från boende och verkande i området få hjälp med vad som skall satsas på för att få en trivsam och attraktiv utemiljö.
 Ett informationsmöte den 4 november blev startskottet för projektet.
Vi önskar dock att många medverkar och blir delaktiga och tycker till om hur området skall bli. Satsningen görs för idrott, kultrur och den sociala delen i hela området.

Nästa möte för de boende och verkande i området är den 28 november kl 18.00 på Café Rönnedal.
 Där diskuterar vi och tar fram olika förslag som skall förbättra utemiljön. Efter mötet sammanställs förslagen och ställs ut på Café Rönnedal där ni kan se dem och eventuellt lägga till fler förslag.

ALLA kan medverka med ideér kring satsningen. Mejla eller ring om ni vill delge ideér på hur området kan utvecklas.

Hjälp oss att göra något riktigt bra i Rönnedalsområdet!

Kontakt: Mattias Tuneskog
              Projektledare
              Telefon 073-1415506
              E-post: mattias.tuneskog@allbohus.se
              Allbohus

3 miljoner kronor till Samlingspunkt Rönnedal

3 miljoner kronor till Samlingspunkt Rönnedal

AllboHus Fastighets AB satsar 3 miljoner för att skapa Samlingspunkt Rönnedal i Alvesta. Halva kostnaden finansieras med stöd från Boverket. Syftet är att tillsammans med boende i området skapa en mötesplats för kultur och fritidsändamål.

Genom att skapa en anläggning av detta slag byggs inte bara en mötesplats för kultur och fritidsändamål. Vi vill även skapa en ännu högre grad av stolthet för bostadsområdet Rönnedal bland de boende. Innan projekteringen startar planerar AllboHus att bjuda in boende i området till olika former av boendeinflytandemöten där vi kan fånga upp idéer för det fortsatta arbetet. AllboHus ansvarar för att projektet genomdrivs och den framtida driften men lokala AllboLokala ideella föreningar kan få en inkomst genom möjligheten att ta ansvar för delar av drift och underhåll. Genom sociala krav i upphandlingen kommer några boende att få värdefull arbetslivserfarenhet.                     

I projektet finns utrymme för komplettering av befintliga lekplatser, multiarena, basketplan, boulebana, redskap för parkour samt en mindre scen för barnteater eller andra uppträdanden. För odlingsintresserade kan ytor avsättas för odlingslotter. Till hela anläggningen kan skapas trevliga sittmiljöer och en väl tilltagen grillplats. För att uppnå bra tillgänglighet och trygghet är tanken att hela anläggningen blir belyst.

Sommarvärmen påverkar oss alla och hus och lägenheter blir varmare än vad vi är vana vid. För att hjälpa till kommer här våra bästa tips på hur du får lägenheten svalare.

 • Dra för gardiner på dagen och öppna fönstret på natten för att hålla lägenheten sval.
 • Stäng ute solen genom att dra för persienner, rullgardiner eller gardiner. Ljusa lakan kan också fungera att hänga i gardinstången för att hålla solens värme ute. Ljusa ytor reflekterar solen bättre än mörka.
 • För att få in svalare luft behöver du ha fönstren stängda när uteluften är varmare än luften inne. Öppna fönstren på natten när uteluften är svalare än inneluften.
 • Försök att ordna korsdrag när temperaturen ute är lägre än inne. Öppna fönster i två rum för att få luften att röra sig mellan dem.
 • Prova att fukta ett lakan med vatten och hänga det för ett öppet fönster för att kyla ner luften som passerar.
 • Om du har en bordsfläkt placera den så att den får upp den svalare luften från golvet och blåser varm luft upp mot taket.
 • Stäng av apparater som utstrålar värme
 • Stäng av och dra ur apparater i stand-by lägen till exempel datorer, TV, stereo, lågvoltshalogenlampor med mera.
 • Stäng av diskmaskinen innan torkprogrammet och låt värmen i rummet torka disken.
 • Torktumlare utstrålar mycket värme, har du bra ventilation så häng tvätten inomhus så tas värme ur luften för att torka tvätten.
 • Frys in vatten i petflaskor och placera sedan framför bordsfläkten för att skapa kallare luftdrag. Tänk på att kondens bildas på flaskorna så placera en tallrik/bricka under.