Covid-19: nya riktlinjer/allmänna råd

Här är all samlad information som rör AllboHus och coronaviruset och dess efterföljande sjukdom covid-19. Vi följer Folkhälsomyndighetens råd och vill i största möjliga mån skydda dig, dina grannar och vår personal från smittspridning.

När vi gör besök hos dig

Innan vi gör ett arbete hos dig kommer vi att fråga om någon i ditt hushåll har symptom på förkylning, till exempel hosta, feber, snuva eller halsont. Om svaret är ja behöver vi bedöma hur akut ditt behov av hjälp är och göra en prioritering. Även akuta åtgärder ska i så fall genomföras med försiktighet och det är extra viktigt att då tvätta händer och minska riskerna genom att hålla avstånd.

När vi gör hembesök hos dig behöver du befinna dig i ett annat rum eller utrymme än vår personal under tiden arbetet pågår.

Var noga med handhygien

Coronaviruset är en så kallad droppsmitta. Det innebär att den smittar genom att dina egna slemhinnor får kontakt med vätska från en smittad person. Genom att vara noga med handhygien och undvika att röra ögon, näsa och mun kan man klara sig från att bli smittad.

Läs mer om hur du skyddar dig själv och andra på Folkhälsomyndighetens sida.

I lägenheter med konstaterad covid-19-smitta

Om du eller någon i ditt hushåll har konstaterad covid-19 gör vi bara arbeten om det är akut. Vi kommer då att vara mycket försiktiga – bland annat använder vi skyddsutrustning och går in med huvudnyckel. Om den här typen av situation uppstår kommer vi att prata igenom tillvägagångssättet med dig innan på telefon.

Visning i samband med erbjudande

När en bostadssökande får ett erbjudande om en lägenhet erbjuds hen samtidigt en visning av lägenheten innan hen tackar ja. Det normala är att den avflyttande hyresgästen visar sin lägenhet för den som fått ett erbjudande. Nu kan det finnas anledning att undvika det mötet. Om du som ska flytta eller du som ska titta inte känner er trygga med att träffas på grund av riskerna med covid-19, är det upp till er. Det räcker med att en av er inte vill att mötet ska ske så ska ni inte ses. Skulle ni bestämma er för att gå vidare med visningen, håll avstånd och undvik att hälsa med handslag eller annan kroppskontakt.

Det kan alltså bli så att en sökande får tacka ja och skriva kontrakt utan att ha sett lägenheten före inflyttning. Ja-tacket är ändå bindande och om du som är sökande får kontraktet nollställs dina köpoäng.

Endast bokade besök i vår kundtjänst

Från 10 november 2020 och tills nya rekommendationer kommer måste du förboka ditt besök om du vill träffa vår kundtjänst. Detta är på grund av Folkhälsomyndighetens skärpta allmänna råd för Kronoberg, där man avråder från att vistas bland andra människor. För att kompensera detta har vi utökat våra öppettider på telefon.

Kontakta kundtjänst på 0472-145 15 eller info@allbohus.se för att boka ett besök.

Besök inte kundtjänst eller några av våra kontor om du har symtom och besvär med feber, hosta, halsont, snuva eller andningssvårigheter. Eller om du har varit i kontakt med någon med misstänkt eller konstaterad covid-19.

Hör gärna av dig digitalt

Hör gärna av dig till oss via digitala kanaler. Om det gäller en felanmälan kan du skicka den via Mina sidor eller via appen. För andra typer av frågor passar vår mail info@allbohus.se bra. Du kan också ringa oss på telefonnummer 0472- 145 15.

Åk bara en person i hissen

Hissar är ett trångt utrymme där det är svårt att hålla social distans. Därför har vi regeln att max en person ska åka i hissen åt gången. Undantag gäller om ni tillhör samma familj eller sällskap – då kan fler åka tillsammans.

Vad gör AllboHus mer med anledning av coronaviruset?

Vi följer utvecklingen löpande och jobbar ständigt med planering för hur vi kan säkerställa nödvändig service till våra hyresgäster om många i vår personal blir sjuka. Vi ändrar våra rutiner allt eftersom Folkhälsomyndighetens råd ändras och vi lägger upp information här på webben löpande.

Dessutom vidtar vi åtgärder och lägger extra omsorg på städ av kontaktytor i allmänna utrymmen, exempelvis dörrhandtag, strömbrytare, ledstänger och hissknappar.