Andrahandsuthyrning

Med tillstånd från AllboHus kan du hyra ut din bostad i andrahand under en viss tid. Tänk på att det är du som är förstahandshyresgäst som ansvarar för att hyran betalas i tid till AllboHus och att andrahandshyresgästen sköter sig. 

Ansök om att få hyra ut i andrahand

Ska du studera eller jobba på annan ort eller kanske prova på att vara sambo? Då kan du få tillstånd att hyra ut din bostad under en begränsad tid. Du behöver då lämna in en ansökan tillsammans med studie- eller arbetsintyg till oss. Du kan ansöka om att få hyra ut din lägenhet i 6 månader åt gången, totalt kan du hyra ut din lägenhet i 1 år. Du kan skriva ut blanketten från hemsidan, följ länken till höger, eller hämta en i kundtjänst.

Hyran får inte vara högre än det du själv betalar

Om du hyr ut din lägenhet möblerad får du som högst lägga på 15 % på hyran. Om el, bredband eller andra abonnemang ska ingå i hyran får du bara ta betalt för de kostnader du själv har. Om du tar ut mer hyra än vad du har rätt till från andrahandshyresgästen riskerar du att bli av med ditt hyreskontrakt. 

Från och med den 1 oktober 2019 gäller nya regler för uthyrning av hyresrätt i andrahand. Det innebär att den som hyr ut sin bostad olovligt och dessutom tar ut en för hög hyra riskerar böter eller fängelse.