Glasmästaren Vislanda

Innertemperatur i våra lägenheter

När det är växelvis väldigt kallt ute med många minusgrader till att det nästa dag är plusgrader och mildväder, har värmesystemen svårt att hänga med. Detta kan medföra att våra hyresgäster upplever att värmen i deras lägenhet inte fungerar som den ska.

För att mäta inomhustemperaturen i din lägenhet kan du använda en vanlig termometer. Det är viktigt att du mäter mitt i ett rum, ungefär 60 centimeter ovanför golvet. Tänk på att inte lägga termometern i ett fönster eller mot en yttervägg, håll dig cirka en meter från väggarna. Lägg inte heller termometern direkt mot golvet.
Här nedan visar vi två bilder från Boverket, på den så kallade vistelsezonen. Med vistelsezon menas den del i ett rum där krav ställs på termisk komfort för människans välbefinnande. På Boverkets hemsida https://www.boverket.se/sv/PBL-kunskapsbanken/regler-om-byggande/boverkets-byggregler/termiskt-klimat/# kan ni läsa mer om termiskt klimat och komfort.

Vistelsezon

Bilden visar vistelsezon i ett rum sett från sidan med angivna mått. Illustration: Altefur Development/Boverket

Var är bäst att mäta innetemperatur

Folkhälsomyndighetens rekommendation är att det ska vara mellan 20 och 23 grader i en lägenhet. En normal inomhustemperatur ska inte vara under 18 grader och inte högre än 26 grader, under normala väderförhållanden.

Enkla tips för att hålla värmen i din lägenhet är att inte täcka elementen, ställ inte stora möbler eller häng tjocka gardiner framför elementen. Om elementet blir täckt finns risken att dess mätare tror att det redan är tillräckligt varmt och det ger då inte ifrån sig lika mycket värme som behövs. Täpp inte heller till ventilationen i din lägenhet.

Om du upplever att det drar kallt från fönster/dörrar eller om du efter mätning märker du att din innetemperatur är lägre än 20 grader, felanmäl det till oss. Felanmälan gör du enklast genom att logga in på Mina Sidor på allbohus.se, det går också bra att kontakta oss på telefon 0472-145 15 eller till info@allbohus.se.